czwartek, 12 lipca 2012

Cebulowa zupa


Składniki: ok. 1 kg. cebuli 2 litry bulionu kieliszek wytrawnego białego wina pół kostki masła 2 łyżeczki cukru (może być brązowy) 2 łyżki mąki łyżeczka suszonego tymianku (może być również świeży) sól, pieprz kilka kromek bagietki 20 dag. sera żółtego 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Cebulę kroimy w piórka. W garnku roztapiamy masło i dodajemy cebulę. Całość smażymy przez kilka minut aż zeszkli nam się cebula. Kolejno dodajemy cukier i dalej smażymy na wolnym ogniu. Następnie dodajemy mąkę i smażymy chwilkę. Dolewamy bulion, mieszamy i gotujemy. Dodajemy wino i gotujemy kilkanaście minut. Doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.

Kromki bagietki smarujemy oliwą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Podpiekamy aż będą rumiane z obu stron. Na wierzch posypujemy startym żółtym serem i wsadzamy z powrotem do piekarnika aż ser się roztopi.

Sposób podania:

Nalewamy zupę na talerz i wkładamy grzankę z roztopionym serem.

Jeśli chodzi o ser to najlepszy ponoć jest gruyer, ale jego cena jest wysoka. Ja wybieram zwykły polski ser żółty, też jest dobry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz