wtorek, 17 lipca 2012

Duszona wołowina


Składniki:

1 kg. wołowiny, 0,5 kg. cebuli, 10 dag. słoniny, butelka jasnego piwa, 2 łyżki mąkim, 2 łyżeczki cukru, pół szkalnki bulionu z kurczaka, sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm., posolić i posypać pieprzem. Na patelni stopić słoninę i na niej obsmażyć kawałki mięsa. Cebulę kroimy w plasterki. Wyjąć mięso, a na pozostałym tłuszczu zrmienić cebulę. Mięso układać w rondlu warstwami, przekładając każdą warstwę cebulą. Na patelni na której smażone było mięso i cebula wsypujemy mąkę którą rozprowadzamy rosołem. Dodajemy piwo  i cukier. Tak powstałym sosem zalewamy mięso w rondlu. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku ok. 2 godzin. Przed podaniem położyć na każdym talerzu posmarowaną musztardą kromkę chleba razowego, jako dodatek do mięsa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz