piątek, 13 lipca 2012

Kurczak w sosie śmietanowym


Składniki:

kurczak (1,5 kg.),2 łyżki masła,łyżeczka soli, pieprz biały,kieliszek koniaku,kieliszek wytrawnego białego wina, 3/4 szklanki mleka, pół szklanki śmietany, 10 dag. usmażonych kapeluszy pieczarek, 4 pomidory,natka pietruszki.

Przygotowanie:

Kurczaka umyć i podzielić na 4 części. Natrzeć go solą i pieprzem. Następnie obsmażyć na maśle z obu stron. Polać koniakiem i podpalić. Gdy ogień zgaśnie wlać mleko i dusić pod przykryciem, aż kurczak będzie miękki, od czasu do czasu polewać sosem spod kurczaka. Wyjmujemy kurczaka i do sosu wlewamy wino i śmietanę. Gotujemy kilka minut bez przykryć do momentu aż zgęstnieje. Kurczaka podajemy polanego sosem, dekoryjemy pieczarkami i kawałkami pomidorów, posypujemy natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz