czwartek, 12 lipca 2012
Pieczony królik
Składniki:
połowa królika (tyna część), 2 łyżki smalcu, 15 dag. słoniny, 2 cebule, pół szklanki wytrawnego białego wina, pół szklanki rosołu (może być z kostki), 6 pieczarek, łyżka przecieru pomidorowego, 0,5 kg. ziemniaków, sól i pieprz
Wykonanie:
Mięso opłukać, pokroić na kawałki, posolić i popieprzyć. Rozgrzać na patelni smalec i obsmażyć kawałki mięsa. Przełożyć mięso do rondla, obłożyć cieńko pokrojonymi pkastrami słoniny, dodać pokrojone pieczarki, pokrojoną w krążki cebulę i polać tłuszczem ze smażenia. Wstawić do piekarnika, podlewamy po trochu winem wymieszanym z przecierem pomidorowym i rosołem. Po 1 godzinie dodać obrane i pokrojone w plastry ziemniaki. Gotową potrawę podawać z sałatą przyprawioną solą, oliwą, sokiem z cytryny i posypaną ugotowanym na twardo i posiekanym jajkiem.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz