sobota, 14 lipca 2012

Steki z porami i pieczarkami


Składniki:

1 kg. polędwicy 1/4 szklanki oliwy 50 dag porów 60 dag pieczarek 3 kieliszki wina czerwonego wytrawnego łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz

Przygotowanie:

Oczyścić pory, odkroić ciemnozielone części, resztę pokroić w grube skośne plastry. Pieczarki pokroić na ćwiartki. Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy. Wrzucić pieczarki i pory, smażyć aż lekko się zarumienią. Dolać wino i wymieszać. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 2-3 minut. Przykrywamy patelnię i dusimy na małym ogniu jeszcze z 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę, gotujemy jeszcze 5 minut aż część płynu odparuje. Polędwicę kroimy na grube steki. Smarujemy oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na grillu lub patelni po 4-5 minuty z każdej strony.

Sposób podania:

Na każdym steku ułóż pory z pieczarkami i posyp natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz