Składniki:
40 dag. piersi z kurczaka
20 dag. pieczarek
2 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
3 selery naciowe
pęczek rzodkiewki
3 pomidory
sól, pieprz
Na sos:
30 dag. śmietany kremówki
3 łyżki ketchupu
pół łyżeczki cukru
2 łyżki winiaku (ale nie koniecznie)
Przygotowanie.
Ugotowaną pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Pieczarki umyć i obsuszyć, pokroić w cienkie plasterki. W miseczce mieszamy ocet winny z oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Do powstałej marynaty dokładamy pieczarki. Myjemy seler, usuwamy twarde włókna zewnętrzne i kroimy w plastry grubości 0,5 cm. Rzodkiew umyć i pokroić w ćwiartki. Umyte pomidory kroimy w ósemki. Wyjmujemy pieczarki z marynaty i łączymy w misce ze wszystkimi składnikami.
Przygotowanie sosu do sałatki:
Śmietanę wymieszać z ketchupem i winiakiem. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Tak przygotowanym sosem polewamy sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz